maandag 24 februari 2014

Afboeken lang niet altijd aan de orde

Gemeenten en particulieren hebben gronden te koop en partijen willen investeren. Waar gaat het mis?
Rendabele grondverkoop en tegelijkertijd voldoen aan de dringende huisvestingsbehoefte.
Gemeenten willen hun grond graag verkopen en partijen willen niets liever dan investeren. De beleggerswoning doet zijn intrede. Waarom dan niet inzetten op betaalbare private huurwoningen? De gemeenten hebben grond. Beleggers hebben geld. En veel mensen willen ergens wonen tegen maandelijkse lasten van ongeveer 700 tot 1000 euro. Maar ook voor betaalbare nieuwbouwkoopwoningen is er nog voldoende markt.
Betaalbare woningen
De afgelopen vijf jaar hebben we te weinig gebouwd. Het tekort loopt op naar 300.000 woningen en het aantal afgegeven bouwvergunningen is sinds 60 jaar niet zo laag geweest. De komende 20 tot 25 jaar moeten er nog gemiddeld 50.000 nieuwe woningen per jaar bij komen, waarvan ongeveer de helft huurwoningen.
Vraag is dan wel om wat voor soort huizen het gaat. Er is meer dan voldoende fysieke en financiële ruimte om betaalbare woningen te bouwen. Een van de voorwaarden is dat gemeenten reële prijzen vragen voor hun grond.
Reële grondprijs
De rekensom? Voor de huurcategorie van 700 tot 1000 euro voor een grondgebonden woning kan een gemeente gemiddeld 25.000 tot 40.000 euro exclusief BTW per bouwrijpe kavel vragen, afhankelijk van de regio en locatie. Dit geld ook voor de koopwoningen. Tegen deze prijzen kunnen betaalbare woningen gerealiseerd worden.
Waarom pakken gemeenten deze kans juist niet? Met een marktconforme en transparante business case als doel kan er zaken gedaan worden. Mijn advies is juist nu in te spelen op de behoefte aan betaalbare woningbouw en gebruik te maken van het geld dat er is.
Afboeken lang niet altijd aan de orde


Een laatste vraag nog: zijn lokale bestuurders niet huiverig hun 'verlies' op grond te nemen door af te boeken? Na vele jaren van meer dan voldoende inkomsten moet je soms inderdaad orde op zaken stellen, zoals ook de markt dat al jaren doet, is het antwoord.

Bron: Building Business

Geen opmerkingen:

Een reactie posten